ZiP en zwemmen als een hondje.

ZiP en zwemmen als een hondje.

Delen | Share

Op dit moment zijn wij druk bezig met marketing, met de vraag ‘Waarom bestaan wij, wat willen wij delen met de wereld?’ En wat absoluut bovenaan staat: wij willen graag dat ‘The ZiP Word’ zoals ik het gekscherend in mezelf noem, bekender wordt. Want wat zou het geweldig zijn als mensen zich veel bewuster zouden worden van hun zintuiglijke prikkelverwerking! Als iedereen daar kennis van zou hebben… Wat een mooie manier om het effect van de buitenwereld op je lichaam en je geest te leren kennen en te gaan waarderen. Wat een mooie manier om rekening te houden met je eigen uniekheid en met wat jij zelf nodig hebt. En ook: wat een mooie manier om ieders uniekheid te leren respecteren.

Dus, terwijl ik met de vraag bezig ben ‘Waarom wil ik kennis over ZiP delen?’, denk ik eraan hoe deze kennis mij vroeger als kind zou hebben geholpen. Bijvoorbeeld bij die traumatiserende zwemlessen. Koud water, vieze chloorlucht, slecht zicht (ik had een brilletje), angst voor water in mijn oren en vooral die enorme herrie van schreeuwende mensen. Ik mocht gelukkig van zwemles af, omdat ik er nachtmerries van kreeg. Maar het had zeker anders gekund. Het overweldigende aantal onbekende zintuiglijke prikkels had opgebouwd kunnen worden. Ik had meer uitleg kunnen krijgen (die mevrouw schreeuwt echt niet omdat ze boos is en ze kan je echt redden, ook al heeft ze kleren aan).  Ik had het zo fijn gevonden om oordoppen in te hebben en er was ook vast wel een oplossing voor mijn bril geweest.

Met kennis over ZiP hadden mijn school en de zwemvereniging een mooi plan kunnen maken. Met wat kennismakingsmomenten met het zwembad en de zwemjuf. Mijn ouders hadden mij kunnen helpen met het kopen van oordoppen en elastieken voor mijn bril. Ikzelf had kunnen beseffen dat mijn ZiP in een zwembad wat extra’s nodig heeft en dat dat heel normaal is. En het beste van alles: ik had beter leren zwemmen! Want, hoewel ik mij kan redden in water en mij ooit liefkozend is verteld dat ik “zwem als een hondje”, dat A-diploma is er nooit gekomen.

Deze herinneringen zorgen ervoor dat ik zó graag het ZiP woord wil verspreiden, om alle meisjes en jongens in het zwembad te helpen, die het met onze tips zoveel makkelijker hebben. Wat zou het geweldig zijn als we ons realiseren welke invloed ZiP op ons leven heeft! Doen jullie mee?

Aanbevolen | Recommended

Prikkelvriendelijke zorg bij dementie

Download hier het artikel Spanning voorkomen bij een verstoorde verwerking van prikkels Dit artikel is geplaatst in Denkbeeld, tijdschrift voor psychogeriatrie. Hieronder vindt u een

Scroll naar boven