Vind de juiste schat (met een beetje hulp van ons)

Strategieën voor meer focus bij jouw leerlingen

Delen | Share

Aan tafel blijven zitten, naar de uitleg luisteren en in groepen werken, voor sommige leerlingen is dit een enorme uitdaging. Soms weet je even niet meer hoe je het moet aanpakken, dan is het fijn om wat hulp te krijgen bij het vinden van de juiste strategie. Strategieën die ervoor zorgen dat jouw leerlingen zich beter voelen en daardoor meer focus hebben voor hun schoolwerk.

Vind de juiste schat

Ik vergelijk het vinden van een strategie vaak met het zoeken naar de schat. Eén van onze hobby’s is geocaching, dit doe ik samen met mijn partner en onze zoon. Bij geocaching ga je op zoek naar een schat. Door naar bepaalde opgegeven coördinaten te lopen en aanwijzingen te volgen, vind je een containertje met logboek. Soms zit er ook echt een schat in, die je mag ruilen voor iets wat je zelf hebt meegenomen. Wij genieten ervan om dit samen te kunnen doen. Samen sta je sterker en iets wat jij niet ziet, ziet de ander misschien wel.

Strategieën die werken

In dit geval is de schat waar jij naar op zoek bent, hoe je je leerling het best kunt ondersteunen. Je wilt natuurlijk het liefst dat jouw leerling aan tafel kan blijven zitten, jouw instructies kan volgen en zich fijn in de groep kan bewegen. Maar wat nou als jouw leerling misschien wél aan tafel kan blijven werken als hij mag staan in plaats van zitten? Als de leerling de instructies wél kan volgen als hij ondertussen met een touwtje mag friemelen. Of het langer vol kan houden in een groep, wanneer hij af en toe even mag op mag staan om te rekken en strekken. Dat is wat ik bedoel met het vinden van de juiste strategie, de schat voor jouw leerling.

Wiebelen en Friemelen hulpkaarten

De aanwijzingen die je nodig hebt om deze strategieën te kunnen toepassen, gaven wij je natuurlijk al in onze Wiebelen en Friemelen reeks. Veel van deze strategieën hebben we inmiddels gebundeld in een hulpkaarten set voor in de klas. De hulpkaarten set bevat 20 activerende en 20 kalmerende strategieën. En daarnaast nog 15 kaarten om klassikaal of met een deel van de klas uit te voeren. Alle strategieën zijn weer helder geïllustreerd, zoals jullie ook gewend zijn uit de rest van de Wiebelen en Friemelen reeks. Genoeg schatten om te ontdekken dus 😉!

De wegwijzers in het leven

Geocaching brengt ons veel leuke avonturen, zeker in de zomervakantie! Zo bracht het ons tijdens een vakantie midden op de Ruhrsee in het natuurgebied De Eifel. Al peddelend op een surfplank vonden we een container met logboek, midden op een boei in het water.

We hebben allemaal wel eens behoefte aan wegwijzers in het leven. Weten waar je heen gaat, dat je op de goede weg bent en kunt plannen wat de volgende stap gaat worden. We hopen dat je met de hulpkaarten leuke avonturen met de leerlingen gaat beleven. Wie weet waar het jou en je leerlingen gaat brengen! Veel plezier!

Wiebelen en Friemelen

Wiebelen en friemelen hulpkaarten

Als aanvulling op het boek Wiebelen en friemelen in de klas zijn er deze handige hulpkaarten. De prachtig geïllustreerde kaarten zijn bedoeld om in de klas te gebruiken, wanneer een leerling onder- of overprikkeld is.

Aanbevolen | Recommended

Prikkelvriendelijke zorg bij dementie

Download hier het artikel Spanning voorkomen bij een verstoorde verwerking van prikkels Dit artikel is geplaatst in Denkbeeld, tijdschrift voor psychogeriatrie. Hieronder vindt u een

Scroll naar boven