Wiebelen en friemelen

  1. In de klas
  2. Thuis
  3. Werkboek
  4. Verstandelijke beperking
  5. Hulpkaarten
  6. Themakaarten
Wiebelen en Friemelen

Wiebelen en friemelen voor mensen met een verstandelijke beperking

Uit het voorwoord: ‘De verdienste van de Wiebelen en friemelen-reeks van Monique Thoonsen en haar schrijfpartners is al enige tijd duidelijk: op een begrijpelijke en praktische manier de ideeën rond prikkelverwerking onder de aandacht van een breed publiek brengen. Dit deel, Wiebelen en friemelen voor mensen met een verstandelijke beperking, móest geschreven worden om de doelgroep uit te breiden naar hen die dit misschien wel het hardst nodig hebben.

Zij die nog niet met de Wiebelen en friemelen-boeken bekend zijn, kunnen hun hart al in het begin van het boek ophalen: de tekst is rijk aan modellen en metaforen die helpen om moeilijke materie beter te snappen. Maar ook de lezers die al bekend zijn met de theorie en praktijk van prikkelverwerking kunnen al snel nieuwe inzichten vinden. Vooral De PrikkelWaaier is een vinding die de toekomst heeft.’

Beschrijving

Voor een vol en rijk leven!

Om je te ontwikkelen heb je prikkels nodig. Dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit boek legt op een toegankelijke manier uit hoe dat precies werkt. Het geeft je een ‘bril’ waarmee je kunt kijken naar gedrag: die van de zintuiglijke prikkelverwerking. 

Met die bril zie je scherp wat de invloed van zintuiglijke informatie op een cliënt of dierbare met een verstandelijke beperking is. Is hij onder- of overprikkeld, of voelt hij zich goed en is hij in staat om zijn taak uit te voeren? Je ontdekt ook wat het nut is van wiebel- en friemelgedrag; dit kan helpen om alerter te zijn of met spanning om te gaan. 

Het boek bevat veel praktische handvatten voor hoe je de ander kunt leren omgaan met zintuigprikkels. Het laat zien hoe je kunt bepalen wat de juiste hoeveelheid zintuigprikkels is (niet te veel, maar zeker ook niet te weinig), zodat je probleemgedrag als gevolg van onder- of overprikkeling kunt voorkomen. Ook krijg je antwoorden op vragen als: Hoe leer ik de ander te genieten van prikkels? En wat kan ik doen om de ander zoveel mogelijk de regie over zijn dagelijkse zintuigprikkels te geven? 

‘Onze missie is dat iedereen met een verstandelijke beperking een vol, rijk leven heeft.’

Uit het boek...

Wiebelen en friemelen verstandelijk beperkt

Incompany training

Overweeg je een trainingsdag te volgen over ‘Onder- en overprikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking’? Hier vertel ik wat we in de training allemaal gaan doen. Kijk bij trainingen voor meer informatie.

Beoordelingen

"Met veel plezier heb ik dit boek mogen lezen en hoewel ik al jarenlang werkzaam ben op dit gebied, heb ook ik nu weer nieuwe ideeën gekregen om deze prikkelende, diverse, ingewikkelde, boeiende en leuke doelgroep van dienst te zijn. Ik wens iedereen veel lees- en werkplezier!’

"Dit is een praktisch en onmisbaar boek voor iedereen die iemand met een verstandelijke beperking in zijn directe omgeving heeft, jong of oud! Bekijk hier de hele recensie van Sylvia."

Scroll naar boven