Wiebelen en friemelen

  1. In de klas
  2. Thuis
  3. Werkboek
  4. Verstandelijke beperking
  5. Hulpkaarten
  6. Themakaarten
Wiebelen en Friemelen

Wiebelen en friemelen thuis

Maakt het leven eenvoudiger!

Zintuiglijke prikkelverwerking (ZiP) heeft heel veel invloed op ons leven, terwijl we ons er niet zo van bewust zijn. Toch veroorzaakt het bijvoorbeeld druk en overprikkeld gedrag, of juist teruggetrokken en/of sloom gedrag. Bij iedereen werkt ZiP op een andere manier: sommige mensen hebben meer, andere hebben juist minder prikkels nodig.

In dit boek wordt op heldere wijze, met behulp van illustraties, testjes en alledaagse voorbeelden, uitgelegd hoe zintuiglijke prikkelverwerking verloopt. Bij kinderen en volwassenen. Je leert welk gedrag past bij onder- en overprikkeld zijn en hoe je snel, eenvoudig en met meer begrip op dit gedrag kunt reageren. Binnen je eigen gezin, maar ook op je werk, op school, met familie of vrienden, op feestjes en in situaties zoals boodschappen doen. Met dit boek wordt duidelijk hoe nuttig het is om ook thuis af en toe flink te wiebelen en te friemelen!

Beschrijving

Je weet bijvoorbeeld dat er iets is bij jou (of je kind), dat had je allang gemerkt. Je kunt er alleen de vinger niet helemaal op leggen. Er is iets met de prikkels om je heen, je merkt dat je er last van hebt of je merkt dat je er juist meer nodig hebt dan veel anderen. 

Je voelt het goed aan. Als je dit boek leest, begrijp je beter wat je al gezien hebt. Er is ‘iets’ waardoor jij soms heel onrustig wordt. Daarom ga jij – bijvoorbeeld tijdens feestjes – vaak even naar buiten, op zoek naar een rustige plek. Eenmaal weer binnen merk je dat je steeds weer moet uitleggen dat je niet asociaal bent omdat je altijd weg wil op feestjes. Je bent juist sociaal en bijvoorbeeld vaak bezorgd om anderen. Maar je trekt het niet als je lang in een heel druk huis moet doorbrengen. Je houdt dat beter vol als je even tot rust kan komen. 

Als je dit boek leest, wordt duidelijk dat het helemaal niet gek is dat jouw kind (of jijzelf) nog geen vijf minuten kan stilzitten aan tafel. Je weet dat hij dit niet expres doet, maar je durft hem eigenlijk niet bij anderen mee te laten eten. Want hoe vertel je dat hij thuis tussen de happen door soms door de kamer rent? En dat niets van wat jullie geprobeerd hebben tot nu toe ook maar enig resultaat heeft gehad? Hij kan gewoon niet stilzitten. Dat is geen onwil. 

Uit het boek...

Wiebelen en friemelen thuis
Wiebelen en friemelen thuis

Beoordelingen

‘Het is alsof Carmen en Monique een arm om mijn schouder hebben gelegd. Door dit boek voel ik mij serieus genomen als ouder. Ik herken mijn kind hierin en begrijp nu beter wat zij nodig heeft.’

‘Wiebelen en friemelen thuis is een heel fijn boek. Het geeft uitleg en inzicht vanuit een andere invalshoek dan vanuit het spel. Het geeft uitleg en tips over prikkelverwerking. Naast de theorie is het een heel praktisch en toegankelijk boek. Tijdens het lezen en schrijven van deze recensie gaf het hier al leuke gesprekken. Welk type zijn wij en in welke types herkennen wij onze kinderen. Dit geeft begrip en rust. Daarnaast geeft het boek ook handvatten hoe om te gaan met bepaald gedrag. Fijn om te lezen dus en in te zetten voor opvoeders.’