Missie

Mijn missie is

Informatie en strategieën delen – met zo veel mogelijk mensen – over zintuiglijke prikkelverwerking (ZiP) en onder- of overprikkeld zijn, omdat leven en leren simpeler en fijner is met die kennis op zak. 

Zintuiglijke prikkelverwerking heeft invloed op  leven en op leren

Het hele zenuwstelsel zit zo ingewikkeld in elkaar, het is eigenlijk een wonder dat het zijn werk meestal naar behoren uitvoert. Bij zintuiglijke prikkelverwerking (ZiP) gaat het om de hersenen en om hoe zij ons gedrag beïnvloeden.

Wanneer je kijkt naar kinderen is het mooi dat je aan hun gedrag kunt zien wat zij nodig hebben aan zintuiglijke prikkels. Zij vermijden of zoeken onbewust prikkels, soms met gedrag dat behoorlijk storend kan zijn. Maar door dat gedrag krijgen (of vermijden) zij nu eenmaal zintuiglijke prikkels die nodig zijn om prettig te kunnen opgroeien en goed te kunnen leren. Het is belangrijk om te weten dat sommige mensen (niet alleen kinderen, ook volwassenen) onder- of overprikkeld kunnen zijn. Dat heeft heel veel invloed op hoe je je voelt en daardoor ook op wat je wel en niet (aan)kunt.

Als je weet hoe het zit met zintuiglijke prikkelverwerking en hoe je activiteiten en de omgeving aan kunt passen bij onder- of overprikkeling, dan wordt opgroeien en leren opeens veel eenvoudiger. Voor het kind, maar ook voor de ouder en leerkracht. En dat is mijn missie; ik deel informatie en strategieën over zintuiglijke prikkelverwerking, zodat jullie leven eenvoudiger wordt!