Hoe overleef ik mijn prikkelgevoelige lichaam?

Hoe overleef ik mijn prikkelgevoelige lichaam?

Delen | Share

Ik kan zo’n last hebben van de wereld… Zo had ik een vriend die regelmatig even flink zijn neus ophaalde. Als ik naast hem zat, dan kromp ik elke keer weer ineen en duwde mijn handen op mijn oren. Hij kon daar natuurlijk helemaal niks aan doen en had waarschijnlijk niet eens door dat ik daar last van had. Een prikkelgevoelig lichaam levert soms ingewikkelde situaties op, hoe ga je daarmee om? Hoe overleef jij je prikkelgevoelige lichaam?

Lekker op mezelf zijn, zonder al die prikkels

Ik verdiepte mij laatst nog eens in Winnie Dunn’s model over sensorische informatieverwerking en herlas een artikel over HSP. Ik weet al langer dat ik aan de prikkelgevoelige kant thuis hoor, maar het lijkt wel of de kwartjes blijven vallen. En toch ben ik een kei in het overleven van mijn prikkelgevoelige lijf, want dat doe ik namelijk al mijn hele leven. Volgens mijn moeder kon ik urenlang zelfstandig spelen en trok ik me graag terug. Wanneer we met een groep aan het kamperen waren en iedereen samen een spel speelde, zat ik net buiten de cirkel een boek te lezen. Lekker op mezelf zijn dat vind ik, nu jaren later, nog steeds heel erg fijn!

Hoe het is om overprikkeld te zijn

Niet iedereen die overprikkeld raakt, zal zich realiseren dat anderen wellicht geen last hebben van al die prikkels. Niet iedereen zal de haren die tussen hun shirt en huid gekropen zijn, de hele tijd voelen zitten. Wellicht weten de meeste mensen niet eens dat daar wel eens haren tussen kruipen. Ik haal ze altijd weg, want anders is het voor mij een overheersende prikkel en kan ik mij moeilijk richten op iets anders. Of ik nu de afwas doe of een boek lees, die verdwaalde haren moeten daar eerst weg.

Ooit dacht iemand dat het heel grappig zou zijn om mij op kamp met een ratel wakker te maken. Ze hielden hem vlak boven mijn hoofd en ik raakte totaal in paniek. Met mijn armen over mijn hoofd, als een balletje in elkaar gedoken, lag ik in mijn bed. Het voelde alsof ik door een truck overreden was. Wat voor hun heel onschuldig en grappig leek, was voor mij een heel vervelende ervaring.

Hoe ga ik om met mijn prikkelgevoelige lichaam?

Als mijn zoon en zijn vrienden kabaal maken, dan doe ik oordopjes in en luister ik naar muziek. Of ik ga in mijn werkkamer zitten met de deur dicht en muziek aan. Hun enthousiaste geluiden zorgen in mijn lijf soms voor een stressreactie, met veel adrenaline en irritatie tot gevolg. Die irritatie hebben zijn natuurlijk nergens aan verdiend, dus neem ik afstand, zodat zij lekker hun gang kunnen gaan.

En verder…

  • Lang leve… mijn niet-prikkelgevoelige partner, die de boel dan even bestiert;
  • Lang leve… een lange, warme douche en af en toe een dagje sauna, dat brengt rust en demping in mijn lijf;
  • Lang leve… op maat gemaakte oordopjes met de zwaarste filter, die ik in noodgevallen even in doe;
  • Lang leve… de vele kussens en zware dekens op mijn bed, die tegen mijn lijf drukken en het tot rust helpen brengen;
  • Lang leve… decafé koffie, want cafeïne is het laatste wat mijn hyper-lijf kan gebruiken 😊.

Hoe leg je uit dat je prikkelgevoelig bent?

Als onze poes zijn nagels in mijn been zet, dan ontstaan er direct kleine wondjes en een opgezwollen, jeukende, rode plek. Ik dacht eigenlijk dat iedereen dat had, totdat mijn partner vroeg wat er op mijn been zat. Onze poes gedraagt zich bij hem precies hetzelfde, maar hij heeft er geen last van. Als je zelf niet prikkelgevoelig bent, dan kun je je er natuurlijk niets bij voorstellen. Hoe leg je dan uit dat je last kunt hebben van drie korrels zand in je bed, een hoeslaken dat geplooid is, een computer die zoemt, of de tocht die jij voelt en de ander niet. Dat is natuurlijk heel erg lastig uit te leggen!

Wiebelen en friemelen; over zintuigelijke prikkelverwerking

In de ‘Wiebelen en Friemelen’ reeks, maken we in begrijpbare taal duidelijk hoe zintuigelijke prikkelverwerking verloopt. We leggen met behulp van illustraties en voorbeelden uit hoe het is om onder- of overprikkeld te zijn. Zo wordt het makkelijker om te begrijpen hoe je zelf, maar ook hoe anderen reageren op bepaalde zintuigprikkels. Ook geven we veel tips en oplossingen, zodat je je beter voelt en soepeler door je dagen kunt bewegen. Ik heb inmiddels veel oplossingen gevonden, die ik dagelijks toepas. Welke oplossingen pas jij toe in het dagelijks leven?

Aanbevolen | Recommended

Prikkelvriendelijke zorg bij dementie

Download hier het artikel Spanning voorkomen bij een verstoorde verwerking van prikkels Dit artikel is geplaatst in Denkbeeld, tijdschrift voor psychogeriatrie. Hieronder vindt u een