Met je handen werken

Met je handen werken

Delen | Share

Met je handen werken, hebben we daar nog ruimte voor? Afwassen, schoonmaken, koken, knutselen. Taken waar we veel op routine kunnen doen, waardoor de gedachten kunnen dwalen. Een tijd geleden was ik tachtig vloertegels, stuk voor stuk, voor en achter, aan het afschrobben. Dit ter voorbereiding van het maken van een grote mozaïek op onze keukenmuur, boven het aanrecht. De tegels hadden bij s-tiles, de leverancier, in de tuin gelegen, bloot aan de elementen, dus er moest wat modder af. Ik had er tegen op gezien ze schoon te maken, wat een werk! En ik heb natuurlijk wel wat beters te doen. Ik ben met een eigen onderneming bezig en daar komt veel bij kijken. Dat naast een gezin en een nieuwbouwhuis met na anderhalf jaar nog steeds mankementen en daardoor veel afspraken met aannemers. Dus wie heeft er tijd voor het schrobben van 80 tegels?

Had ik er maar eerder aan begonnen. Zo overprikkelt als ik normaliter ben, prikkelgevoelig van huis uit en altijd met 10 dingen tegelijk bezig, voelde ik direct rust toen het handwerk begon. Het gaf ruimte in mijn hoofd. Ik probeer al dagen tussendoor te bedenken hoe ik met mijn verse Twitter-account ga starten, wellicht in combinatie met een blog. En tijdens het schrobben stroomde de oplossingen mijn gedachten binnen, gelijk het stromende water over de tegels. Er waren geen andere prikkels om mij heen, alleen een stapel tegels, water en een borstel.

Bij het ‘ontspannen’ dat ik ’s avonds doe, met een krant of boek, of voor de televisie, blijft de informatie stromen. Ik maak tussendoor aantekeningen over wat ik lees, ik lees de krant tijdens reclames, sta af en toe op om de poes binnen of buiten te laten en doe regelmatig iets met mijn telefoon.

In een leven waarin wij dagelijks overdonderd worden door heel veel prikkels, is het best lastig als prikkelgevoelige persoon in balans te blijven. Gelukkig zijn er veel strategieën en ook hulpmiddelen die helpen bij het reguleren van prikkels. Eén van die strategieën is het opgaan in een taak die weinig denken vergt, waar je met je handen bezig bent en weg kunt dromen. Naast de afwas en de was kan ik voorlopig ‘leegte bijtanken’ tijdens het mozaïeken, want die tachtig tegels zijn nog maar het begin. Ik begin aan de eerste drie vierkante meter mozaïek, waar er in totaal (voorlopig) tien gepland zijn.

Aanbevolen | Recommended

Prikkelvriendelijke zorg bij dementie

Download hier het artikel Spanning voorkomen bij een verstoorde verwerking van prikkels Dit artikel is geplaatst in Denkbeeld, tijdschrift voor psychogeriatrie. Hieronder vindt u een