Wat is prikkelverwerking?

Deze website staat vol met informatie over zintuiglijke prikkelverwerking. Kijk maar eens naar het menu in de zwarte balk hierboven. Als je met je muis over ‘Wat is zintuiglijke prikkelverwerking?’ beweegt, zie je dat je naar verschillende pagina’s kunt gaan. En als je op de links in deze tekst klikt, ga je naar  de eerste pagina; ‘Wat is ZiP?’. Kijk daar maar eens rond als je meer wilt weten.

Mochten daar woorden of zinnen in staan die je niet begrijpt, dan hoor ik dat graag. Dan kan ik het namelijk aanpassen. Stuur je een mailtje? Dat kan naar monique@7zintuigen.nl.

Isaac raakt overprikkeld

In dit filmpje, ‘Autisme op de basisschool’, verteld Isaac met welke aanpassingen hij op school het beste kan werken. Isaac heeft autisme. Bij autisme verwerk je prikkels anders dan anderen. Je raakt bijvoorbeeld snel overprikkeld.

Bron: Marc Stekelenburg, WonderlandFilm

WiebelKriebels

In dit stukje uit de film Brammetje Baas, zie je dat Bram de WiebelKriebels heeft. Gelukkig begrijpt zijn meester dat en zegt hij niet dat Bram stil moet zitten. Hij geeft de hele klas een beweegpauze.

Bron: Brammetje Baas, door Anna van der Heide

Giel wordt overprikkeld

Mensen met hersenletsel kunnen soms zintuigprikkels niet meer goed verwerken. Hun prikkelfilter werkt dan niet meer goed en ze worden daardoor snel overprikkeld. In dit filmpje zie en hoor je hoe Giel Beelen meemaakt hoe dat kan voelen.

Bron: Hersenstichting

Volledig overprikkeld

Deze video laat een jonge zien die helemaal overprikkeld wordt. De prikkels zijn voor de meeste mensen hoogstens irritant. Maar als jouw prikkelfilter te veel en te sterke prikkels doorlaat, kun je daar veel last van hebben.

Bron: Alkurhah