Inhoudsopgave 'Wiebelen en friemelen werkboek'

De prachtige illustraties hieronder zijn gemaakt door Ruud Bijman. Copyright © 2019: Uitgeverij Pica, Huizen | Alle rechten voorbehouden | www.uitgeverijpica.nl Uit: Wiebelen en friemelen werkboek.

“Mooi om te zien, hoe de leerling door het hele proces gerijpt is en veel meer grip op haar prikkels heeft én het zelfs aan anderen kan uitleggen! Op school merken ze ook echt verschil.”
Esther Fieback-Cassee Begeleider Passend Onderwijs

Inleiding

In deze korte inleiding vertel ik wat er in het werkboek allemaal voorbij gaat komen. Dat bespreek je met jouw werkboekbegeleider. Die noemen we de WB’er.

Je maakt ook al een opdracht. Helemaal aan het einde maak je die nog een keertje. Heb je dan nog steeds dezelfde ideeën over zintuigen?

1 Over zintuigen

In dit deel vertel ik je over zeven zintuigen. Je leest wat ze doen en waar ze in het lichaam zitten. Door bij elk zintuig opdrachten te maken, leer je welke zintuigprikkels je fijn vindt en welke niet. En ook of je veel of juist weinig prikkels wilt ervaren. Sommige opdrachten maak je met je WB’er, andere kun je thuis maken. Soms samen met familie of vrienden, waardoor je leert dat iedereen anders kan reageren op prikkels.

2 Over prikkelverwerking

In dit hoofdstuk leer je wat de hersenen doen met de zintuigprikkels. Je ontdekt dat er een soort ‘prikkelfilter’ in je hersenen zit, dat bepaalt óf prikkels doorgegeven worden en hoe sterk. Niet alle prikkels worden doorgegeven: daardoor voel, ruik of hoor je bijvoorbeeld niet wat wel in jouw omgeving aanwezig is. Je leert dat dat heel normaal is… maar ook dat het prikkelfilter niet altijd goed werkt. Dan raak je onder- of overprikkeld en dat kan lastig zijn.

Geholpen door vijf vriendelijke dieren maak je weer een aantal leuke opdrachten. Daarbij ontdek je of jij wel eens onder- of overprikkeld raakt.

3 Wat jij kunt doen

In dit deel is het tijd om een plan te maken. Want wanneer bij jou de prikkelverwerking niet helemaal soepel verloopt, zijn daar vrij simpele oplossingen voor.

Samen met je WB’er maak je een plan voor lastige situaties. Je leert hoe je jezelf kunt kalmeren als je overprikkeld bent, of jezelf kunt activeren als je onderprikkeld bent.

Handleiding (online beschikbaar)

Voor jouw WB’er is er online een handleiding, op 7zintuigen.nl en op uitgeverijpica.nl. Met deze handleiding weten ze precies hoe ze jou kunnen begeleiden, zodat jij het beste uit het werkboek kunt halen!