Wiebelen en friemelen in de klas

Copyright Dorieke Fotografie
Lastig gedrag?

Elke leerkracht kent ze wel, leerlingen die altijd met hun stoel zitten te wippen en anderen die zich het liefst de hele dag verschuilen in hun capuchon. Het lijkt alsof deze leerlingen niet betrokken zijn bij de les en niet opletten. Lastig gedrag, zou je denken. Wat niet elke leerkracht weet, is dat deze leerlingen allerlei trucs aan het inzetten zijn om juist bij de les te kunnen blijven. Ze zijn zintuiglijk onder- en overprikkelt en proberen hun balans te herstellen.

ZiP bril

Met de uitgave van dit boek kunnen deze leerlingen eindelijk de hulp krijgen die ze zo hard nodig hebben. Op een heldere en boeiende manier wordt uitgelegd hoe zintuiglijke prikkelverwerking verloopt, bij leerlingen, maar ook bij leerkrachten. Zij leren  op een andere manier kijken naar leerlingen en wel door een zogenaamde ZiP-bril. Met deze bril op zien zij de afwijkende prikkelverwerking en kunnen daar snel, eenvoudig en met meer begrip op reageren. Zonder gebruik van een diagnose, medicijnen of therapie.

De prikkelmeter

Dit boek is vooral héél praktisch. En dan echt! Eén van de gereedschappen die in het boek staan is de prikkelmeter. Hiermee laten leerlingen zien hoe ze zich voelen en of ze de behoefte hebben aan meer of minder prikkels. Er zijn ook veel (didactische) tips die het klaslokaal en de les zintuigelijk-vriendelijk maken en zo het leerrendement voor alle leerlingen verhogen. Door gebruik te maken van een stroomdiagram wordt gedrag snel herkend, waarna er gekozen kan worden uit meer dan 250 tips en strategieën  om de leerling te helpen. Ook worden situaties buiten het klaslokaal en buiten school besproken, zodat begeleiders goed voorbereid op weg kunnen gaan. Met dit boek zie jij vanaf morgen hoe nuttig het is om te Wiebelen en Friemelen in de Klas!

In de top 10 van onderwijsboeken van 2015 en 2016!

Ondanks dat ‘Wiebelen en friemelen in de klas’ pas in oktober 2015 gepubliceerd is, behaalde ons boek plaats 8 in de Top 10 van best verkochte onderwijsboeken, samengesteld op basis van de verkoopcijfers van 2015. Daar zijn wij natuurlijk supertrots op! En in 2016 kregen we toen ook nog eens het nieuws dat we wéér de Top 10 gehaald hadden, geweldig!

Bekijk hier de lijst van 2015 en hier de lijst van 2016.

Downloads uit het boek