Video's

Video's

Op deze pagina vind je alle video’s. Als je erop klikt spelen ze af. Je kan ze ook in een nieuw tabblad openen of naar iemand verzenden.

Hoe zet je het geluid harder?

Staat het geluid van je computer al hard, maar kun je het geluid van de video’s nog steeds niet goed horen? Kijk dan naar het pictogram onderaan de video, door hier op te klikken, kun je het geluid harder en zachter zetten.

Laag volume Hoog volume

Hoe werkt het?

In deze video leg ik uit hoe het in de hersenen werkt wanneer je onder- of overprikkeld bent.

Overprikkeld in de klas

Hoe herken je een overprikkeld leerling in de klas? Wat zijn gedragskenmerken en wat kun je doen om deze leerling te ondersteunen?

Een onderprikkeld kind, wat zie je?

In deze video leg ik uit wat je bij onderprikkelde kinderen ziet. Welk gedrag kun je verbinden aan te weinig of te zwakke zintuiglijke prikkels binnen krijgen? Dat kan er heel verschillend uitzien, het ligt er namelijk aan hoe jouw lichaam er op reageert, actief of passief.

In de video maak ik gebruik van dieren om types te omschrijven. Alle dieren vind je terug onder de downloads.

Een druk kind is toch altijd overprikkeld? Nee dus!

Er bestaat een misverstand dat drukke kinderen altijd overprikkeld zijn. Die kinderen kunnen namelijk net zo goed ONDERprikkeld zijn. In deze video leg ik uit hoe je het verschil kunt zien. Een belangrijk onderscheid, want je reageert op een overprikkeld kind anders dan op een onderprikkeld kind.

Iedere school zou een beweegpad moeten hebben!

Wat een geweldige activiteit voor de leerlingen, dit beweegpad van OBS Portland in Rhoon. Eén keer het circuit volgen en ze zijn weer klaar om zich te concentreren op hun werk! En het is een betrekkelijk eenvoudige aanpassing. Iedere school zou een beweegpad moeten maken!

'Gezellig' betekent voor iedereen wat anders

Als een kind van de zijlijn toekijkt, trek hem dan niet meteen ‘de vloer op’. Misschien geniet dit kind op deze plek veel meer van de actie dan wanneer hij er midden in staat. Bijvoorbeeld omdat hij snel overprikkeld raakt.

Instorten na de schooldag, hoe werkt dat?

Je hoort misschien wel eens van ouders, dat er met hun kind na de schooldag ‘geen land meer te bezeilen is’. Maar op school had je daar geen signalen van gezien. Hoe werkt dat?

Wat doe je als het kind veel geluiden maakt?

Gedrag dat vaak tot grote frustratie leidt, is als kinderen veel praten of op een andere manier geluiden maken. Wat kun je daar aan doen? In dit filmpje geef ik daar een optie voor. Je kunt namelijk van veel gedrag niet verwachten dat kinderen er zomaar mee kunnen stoppen. Je moet er dan wel iets voor in de plaats aanbieden.

Gehoorbeschermers, ken jij het alternatief?

Gehoorbeschermers worden steeds vaker gebruikt. Fijn dat er aandacht is voor strategieën voor onder- en overprikkelde kinderen. Maar er schuilt een gevaar in het teveel gebruiken van gehoorbescherming. Ik leg je uit waarom en laat het alternatief zien. Misschien even wennen, maar het werkt voor veel leerlingen!

Een wiebelkussen, hoe werkt het wél?

Het wiebelkussen zien we steeds vaker terug in de klas. Maar niet iedereen is overtuigt. In deze video leg ik uit waarom het kussen misschien niet werkt. En op welke manier je het dan wel toe kunt passen.

De Prikkelmeter

Hoe werkt de prikkelmeter? Hier leg ik dat uit aan kinderen. Kijk hier voor meer informatie.

Jij overprikkeld, zij onderprikkeld

Jij bent snel overprikkeld en jouw kind is onderprikkeld passief. Is dat een fijne combinatie? Ik deze video leg ik uit wat er in die combinatie prima werkt en waar je als ouder op moet letten.

Zit stil en let op!

Dat kunnen heel veel kinderen natuurlijk helemaal niet! Bewegen is ook véél beter om te kunnen concentreren en leren. In de video leg ik uit waarom veel kinderen niet stil kunnen zitten. Kijk voor alternatieven ook naar de video ”kom van die stoel af!’ Het onderzoek waar ik naar verwijs, kun je hier vinden.

Wat als ik daar gek van word?

Als je zelf wat meer prikkelgevoelig bent als leerkracht, wat moet je dan met het advies dat je de leerlingen moet laten wiebelen en friemelen? Dat leg ik in deze video uit.

Je hoeft niet op een stoel te zitten om te kunnen werken

Veel kinderen kunnen zich zelfs beter concentreren wanneer ze niet stil hoeven zitten op een stoel. Kunnen WIEBELEN EN FRIEMELEN is namelijk heel erg nuttig! In deze video zie je alternatieven. Kun je in jouw klas ook sta-werkplekken en werkplekken op de grond creëren?

Prikkelzoekende zus maakt babybroertje overstuur

Jouw dochter wil zó graag met haar babybroertje spelen… Maar ze doet het zo wild, dat hij elke keer overstuur raakt. Hoe los je dat op? Dat is een geweldige vraag, waardoor ik uit kan leggen hoe je in een gezin elkaars ‘prikkelprofiel’ kunt leren kennen, zodat je rekening met elkaar kunt houden. Ik geef concrete voorbeelden over hoe je dit aan kunt pakken, zodat jouw dochter prima met haar broertje spelen kan, zonder hem overstuur te maken.

Ze willen allemaal bij mij zijn. HELP!

In deze video leg ik uit hoe je het gezellig kunt houden wanneer de kinderen allemaal bij jou willen zijn en er ook nog eens sprake is van verschillende voorkeuren in hoeveelheid prikkels. Hier het voorbeeld van een ouder die op dat moment overprikkeld is. Hoe houd je het dan ook gezellig?

Staand werken brengt juist rust in de klas!

Sommige leerkrachten vragen zich af of het onrust brengt als ze een aantal leerlingen staand laten werken. Maar het is juist andersom, als je deze leerlingen zittend laat werken is er juist meer onrust. In deze video leg ik uit waarom.

Je kunt ook onderprikkeld zijn omdat je niet op jouw niveau leert

Je kunt fysiek onderprikkeld zijn, omdat je niet voldoende zintuiglijke prikkels ervaart. Maar je kunt ook cognitief onderprikkeld zijn, bijvoorbeeld omdat de lesstof en werkvormen niet aan jouw manier van denken aangepast zijn. Dat komt veel voor bij meer- en hoogbegaafde kinderen. In deze video leg ik het verschil uit tussen beide manieren van onderprikkeld zijn.

Waarom je wél een capuchon toe wilt laten in je klas

Simpeler wordt het niet, qua hulpmiddel. Heb jij een kind in de klas die zich beter kan focussen op zijn werk als hij een capuchon draagt? Maak dan goede afspraken over wanneer hij hem op mag.

Ja, maar dan willen ze straks allemaal!

Friemelen met een veter, staand werken, op een wiebelkussen zitten. Je denkt: ‘Als ik die strategieën in de klas ga gebruiken, dan willen ze dat straks allemaal…’. Klopt, want al die nieuwe dingen zijn natuurlijk super interessant. Hoe je met die reacties om kunt gaan, leg ik uit in deze video. Zodat je gewoon aan de slag kunt met de tips & strategieën en minder last hebt van storend wiebel- en friemelgedrag.